Vi har genom alla tider insett att allt vi gör inom marknadsföring inte riktigt har den effekt vi tror att det ska ha. Redan på tidigt 1900-tal sade den amerikanske affärsmannen och politikern John Wanamaker något som vi på Befound refererar till än i dag!

”Jag vet att hälften av min marknadsföringsbudget är bortkastad, men inte vilken hälft.”

Detta gäller antagligen mer nu än någonsin, med alla sociala kanaler. Men lösningen är faktiskt inte längre bort än UTM-taggning och Google Analytics.

Vad är UTM-taggning?

Väldigt förenklat är det att du i URL:en på en länk lägger till information som Google Analytics kan ”läsa av”. Du kan här skriva in fem saker som är viktiga för just dig, så att du kan särskilja kampanjerna när du sedan ska analysera vilken av dem som var mest lyckad.

Svar på dessa tre frågor kan du få genom att använda UTM-taggning för att särskilja kampanjer från varandra. Och då har du kommit längre i analysen av hur din din sociala medier-marknadsföring fungerar än de flesta av dina konkurrenter.

  1. Varifrån kom besökaren?
  2. Hur var länken utformad (i ett mail, banner, etc)?
  3. Vad hette kampanjen?

Var konsekvent när du UTM-taggar – få svar direkt i Google Analytics!

För att göra UTM taggning så enkelt så möjligt har jag utgått från hur Google Analytics fungerar och vilka möjligheter och falluckor jag har där, dvs jag låter Google Analytics styra hur och vad jag taggar.

Det finns två saker som du behöver vara konsekvent med. Vad du skriver på varje taggningsställe (det finns fem stycken) och hur du stavar. Var och vad jag skriver in styrs av att mitt mål är att få all viktig information på en enda sida i Google Analytics (GA). Det finns några begränsningar. Den ena är att jag bara kan ange två dimensioner i GA, förutom Källa och Medium där GA lagt samman två dimensioner i en  som heter ”källa/medium”, logiskt va?

Dessa dimensioner tillsammans med ytterligare en blir mina tre viktigaste taggningsställen. Jag har då valt ”kampanj” som en tredje dimension för mina UTM-taggningar. Dessa är de tre taggningsställen jag tycker är de viktigaste. Här nedan anger jag vad det är jag lägger in under de tre taggningsställena:

  • KÄLLA – varifrån kommer trafiken?
  • MEDIUM – vad var det där som skapade trafiken?
  • KAMPANJ – vad hette kampanjen?

Hur ser min UTM taggning ut i Google Analytics och var hittar jag den?

Nedan ser du hur det ser ut i Google Analytics – denna tabell hittar du under Förvärv > All trafik > Källa/medium.

För att få fram kampanjkolumnen måste du välja en sekundär dimension; Kampanj. Nu får du i en och samma tabell svar på de tre frågorna jag ställde i början av denna artikel. För att detta ska dyka upp här så räcker det att du UTM taggar dina länkar och trafiken börjar komma in till din webbplats genom dessa taggade länkar. Resten av jobbet gör Google Analytics automatiskt.

Att skapa en UTM taggning med hjälp av verktyget som skapar webbadresser.

För att slippa behöva skriva in rätt taggnings-url själv, finns det några vertyg som gör det enklare. Antingen kan du använda Campaign URL Builder. Här kan du nu fylla i detta formulär för att göra din första UTM taggade url.

Så här använder du denna. Börja med att gå till den sida på din webbplats som du vill länka till, kopiera hela URL:en och kopiera in den i Steg 1 rutan ”webbplatsens adress*”.

Fyll därefter i punkterna i steg 2, och här är det bara att följa instruktionerna under varje ruta du skall fylla i. Här nedan går jag igenom vad Dimensionerna heter i Analytics för varje punkt i steg 2:

  • Kampanjkälla – Källa
  • Kampanjmedium – Medium
  • Kampanjterm – Sökord
  • Kampanjinnehåll – Annonsinnehåll
  • Kampanjens namn – Kampanj

Av någon anledning har de valt att inte kalla dessa fem dimensioner vid deras rätta namn på svenska (antagligen översatt med Google Translate). Tittar man på koden som skapas i länken så är dessa identiska med dimensionerna i engelsk version av Analytics.

Enklaste och bästa sättet att skapa en UTM-taggning.

Det finns två anledningar varför vi har gjort detta Excel-dokument. För det första för att förenkla processen så att vi verkligen taggar allt. Om processen tar för mycket tid eller är omständlig blir det ofta att man inte gör saker fast det anses som mycket viktigt. Detta vet vi av egen erfarenhet.

Den andra anledningen är att det är enklare att vara konsekvent – att vi verkligen har full kontroll när vi analyserar i Analytics. Taggar du inte konsekvent blir det en väldig röra i Analytics, och det försvårar för dig att ta ut relevant statistik. Orsaken till varför konsekvens är så viktig är att vi vill kunna filtrera fram eller bort t ex allting från Linkedin, och Google Analytics skiljer på versaler eller gemener. Så om vi ena gången skriver linkedin med liten bokstav och ibland med stor bokstav så ställer det till problem.

Hur ser detta Excel-dokument ut?

Dokumentet består av ett antal flikar där flikarna är uppdelade på vilket medium du ska lägga in den taggade länken i. Här nedan ser du hur fliken för Linkedin är byggd.

Längst till vänster finner du kolumnen för vart länken skall peka, dvs din landningssida för som i detta exempel en kommentar i en grupp på Linkedin. Sedan kommer de fem dimensionerna, i fallande ordning hur viktiga de är för analysen.

  • Källa – Länken finns på Linkedin
  • Medium – länken finns i en kommentar 
  • Kampanj – ämnet var Webb
  • Sökord – kommer i nästa artikel
  • Annonsinnehåll – kommer i nästa artikel

I det gråa fältet ser du hur vi rekommenderar att man skriver in i de olika kolumnerna Källa, Medium etc. Jag har anpassat kolumnerna efter just den fliken du befinner dig på, dvs vilket medium du vill länka, såsom Linkedin, Twitter, nyhetsbrev, etc.

Du har full kontroll att ändra i det grå fältet om du har andra behov i din analys. Här väljer du själv om du vill börja ditt arbete med att använda våra erfarenheter av hur du enklast bygger din UTM-taggning. Det finns ingen anledning att du ska börja från början och göra de fel vi gjorde.

Vill du veta mer om hur man kommer högst upp på Google? Få fler besökare som gör det du vill?

Kolla in vår inspirerande kursdag om Webstrategi och sökoptimering. Efter avslutad kurs kan du arbeta med att få bättre resultat på webben!

Läs om vår kurs i Webbstrategi och sökoptimering här ››

Om Befound

Att vara mänsklig i sin kommunikation leder till fler och bättre relationer än alla corporate floskler och policies i världen. Vi vill hjälpa din organisation bli allt den kan vara. Kontakta oss idag.



Befound AB
info@befound.se


Gustavsgatan 21
216 11 Limhamn

Pontus Österlin
pontus@befound.se
0705-56 66 64

Org.nr 559054-1966

Bankgiro 288-9756

Priser anges exkl. moms


12 december 14.00 // Begränsat antal platser

Få första lektionen direkt, signa upp med din mejl här: