Inom klassisk marknadsföring spenderas ibland enorma summor på annonser och reklamfilmer och andra produktioner. Content marketing å andra sidan, bygger – förutsatt att den planeras och genomförs på en bra sätt – inte bara en större utan även starkare och mer lojal kundkrets.
Men innehållsmarknadsföring är ett maraton, snarare än en sprint. Det kan dröja innan resultat börjar synas. Det finns dock ett hjälpmedel som som kan ge ert innehåll – och försäljning – en rejäl boost, även om ni inte har speciellt många följare än. Annonsering genom sponsrade inlägg på exempelvis Facebook, Instagram och LinkedIn
Vad är sponsrade inlägg på sociala medier?
Visst är det så att du också känner att vissa av dina blogginlägg är så bra och hjälper din målgrupp så pass mycket att de verkligen förtjänar en större publik? Vi skapar ju content för att hjälpa våra följare och på det sättet bygga ett förtroende, vilket i sin tur förhoppningsvis leder till en ny kund eller samarbetspartnerspartner!
Den publiken når du kanske bäst genom marknadsförda inlägg – och vi pratar alltså inte reklamannonser (som länkar till en produktsida) utan sponsrade inlägg (som länkar till ditt content, exempelvis ett nyttigt blogginlägg).
Även om du har ett stort antal följare kan det vara en idé att betala för att ditt blogginlägg ska få större räckvidd. Facebook har förändrat sina rutiner så att material från företagssidor inte når följarna i samma utsträckning längre.
Då kan sponsrade inlägg vara ett av alternativen att nå fler följare, och även personer som inte följer er än!
Varför använda annonsering på sociala medier för att sprida sitt content?
Att skapa content – exempelvis att skriva ett matigt blogginlägg – kräver tid. Du måste göra research, skriva text, ta fram och formattera bilder osv.
Men bara för att ett inlägg blir publicerat på er hemsida, betyder det inte att någon läser det.
Säkert delar ni, precis som vi, ert inlägg på sociala medier – Facebook, LinkedIn, Instagram. Vi vet ju att vår målgrupp uppskattar det vi skriver. Problemet är dock att de flesta sociala plattformar har algoritmer som sätter käppar i hjulen – det är bara en försvinnande liten del av de som följer oss som ser inlägget!
Om ni dessutom är i startgroparna av er content marketing-satsning kan följarskaran på era sociala medier vara något blygsam – en ypperlig lösning att snabbt få fler att se era inlägg är att använda sponsrade inlägg.
Tre skäl till att betala för ökad spridning
Vad tjänar vi på fler besök till våra blogginlägg – dom säljer ju inget, tänker du kanske?
Nej de säljer inget direkt, men definitivt indirekt. Här är tre fördelar med att betala för sponsrade inlägg!
Ökad varumärkesigenkänning
För det första kan ett bra och givande blogginlägg bygga varumärket och öka varumärkesigenkänning. När man hör talas om varumärket så ska man genast få en bra känsla, om det så bara är helt undermedvetet (för att man för länge sedan läste en bra artikel). Det leder i sin tur till ökat förtroende och större chans att konvertera till kund.
Fler leads
För det andra kan du generera leads, genom att i samband med ett blogginlägg, till exempel erbjuda en nedladdningsbar e-bok i utbyte mot läsarens mailadress. Emailmarknadsföring är fortfarande den absolut effektivaste (störst vinst per investerad krona) metoden inom digital marknadsföring.
Ökad försäljning
För det tredje kan kan ett blogginlägg indirekt bidra till att öka försäljningen av en vara eller tjänst genom att en viss procent av besöken tar sig vidare till andra sidor på din hemsida. Sidor som kan konvertera besökaren från en läsare av ett blogginlägg till en kund. Som ett exempel; om du tycker det jag skriver om i det här inlägget är intressant och vill veta mer om andra tekniker inom digital marknadsföring, tycker jag du skall kolla närmare på vår endagarskurs, Digital Marknadsföring 🙂
Jag vill förtydliga att vad jag pratar om här är inte att i första hand göra reklam för ditt företag och dina produkter.
Du ska i stället hjälpa dina presumtiva kunder och din målgrupp genom att ge dom tillgång till relevanta inlägg som utbildar/inspirerar/underhåller och därigenom kan det på sikt leda till ökad försäljning.
Hur vet du vilka av dina blogginlägg du ska sprida med sponsrade inlägg?
Det finns egentligen två lägen du kan befinna dig i innan du sätter igång med sponsrad marknadsföring.
Om du ännu inte har en större följarskara på sociala medier, har du antagligen inget underlag för att kunna statistiskt säkerställa vilka av dina blogginlägg som har gått bra (det vill säga: fått många läsningar, blivit delade eller uppfyllt några mål på din hemsida). Då är det bara att kasta sig ut och börja testa med att sponsra inlägg för att se hur det går.
Men om du å andra sidan har en betydande grupp följare kan du använda statistiken för att kunna konstatera vilka blogginlägg de gillar – och satsa pengar på att få en större publik till dessa blogginlägg.
Många tänker ofta lite snett här; att det är onödigt att betala pengar för att visa inlägg som redan fått många läsningar för flera. Det är ju redan många som läst det!
Att vissa inlägg blir mer vällästa än andra beror oftast på att de är bättre, helt enkelt. De blogginlägg som gått bra redan innan ni använder betald marknadsföring – fått flest delningar eller kommentarer – kommer gissningsvis uppskattas av fler av de som hittar till det med hjälp av betald marknadsföring.
Precis som i all innehållsmarknadsföring så finns det inget facit. Självklart kan du testa att sponsra ett inlägg som du själv tror på, men som av någon anledning inte fått mycket uppmärksamhet.
Vilka kanaler är rätt för dig?
Facebook är den överlägset största kanalen för sponsrade inlägg. Men även Linkedin kan vara bra, speciellt för B2B företag. Att sprida sina blogginlägg genom att betala för relevanta sökfraser på Google Adwords kan i vissa fall fungera bra. Möjligheter att betala för att nå en viss målgrupp finns även på Twitter, Instagram, Pinterest och Snapchat.
Content Marketing Institute har gjort en bra genomgång av kanalerna. (Missa inte deras ”Additional tips” mot slutet av artikeln.)
Det gäller alltså att du har koll på din målgrupp, på vilka kanaler finns de som uppskattar just det här inlägget?
Den bästa målgruppen är den som uppfyller dina mål
I de allra flesta kanaler där du kan sponsra dina inlägg går det att välja vilken målgrupp som inlägget ska visas för.
Ta en extra funderare på vem som verkligen har nytta av ditt inlägg – ju mer avgränsad du är, desto bättre.
Försök hitta en relevant målgrupp – var inte för bred. I så fall är det bättre att göra två olika inlägg, som riktar sig mot två olika målgrupper!

Exempel: Ledarskapstips för chefer inom den offentliga förvaltningen i skåne (om ditt upptagningsområde nu är sköna Skåne). Målgruppen för en sådan tipsartikel kan du nå med ett sponsrat inlägg i Linkedin. Ca 4000 personer finns på Linkedin som stämmer in på; Område: Skåne län, Yrkesnivå: Överordnad, Bransch: Offentlig förvaltning.
Det är i målgruppssurvalet du kan skilja agnarna från vetet och se till att de pengar du satsar inte slängs i sjön. Om du kan få rätt personer att läsa ditt inlägg – då har du faktiskt lyckats till hälften.
Resten är upp till ditt innehåll – övertygar det läsarna att göra det du vill att de ska göra (boka en kurs, till exempel)?
I hur hög utsträckning ditt innehåll får besökarna att uppfylla de mål du har på din hemsida kallas för konverteringsgrad.
Skapa varianter och satsa på vinnaren
På många av de kanaler där du kan betala för att sprida dina blogginlägg finns det möjlighet att skapa varianter av dina annonser. Till exempel kan du variera den beskrivande annonstexten som visas ovanför ditt inlägg.

Vi gjorde tre olika beskrivningar inför sponsringen av vårt blogginlägg om Storytelling; en som var lite rolig, en som innehöll en fråga och en som vi kallade för ”torr fakta”.
När väl annonsen är publicerad kan du ganska snabbt märka om någon av dina varianter presterar bättre än de övriga, dvs får fler klick. Det så kallade CTR-värdet (Click Through Rate) som du ser i statistiken på Facebook (och många andra kanaler) visar hur många procent av de som sett din annons som klickat sig vidare för att läsa blogginlägget på din hemsida. Det är ett bra tecken på hur väl blogginlägget engagerar målgruppen du valt, en så kallad Key Performance Indicator (KPI).
TIPS: Om du i början av annonseringsperioden märker att en av varianterna får avsevärt högre CTR kan du välja att ta bort de övriga och satsa dina pengar på rätt häst. Eftersom värdet på CTR kommer från hur många som de facto klickar på din annonslänk är denna test ett objektivt sätt att få reda på vad som funkar eller inte. Detta sätt att låta målgruppen komma till tals och ”säga” vad de tycker är bäst kallas ofta för A/B test.
Vad kostar sponsrade inlägg?
Är det dyrt att betala för att på detta vis få fler att läsa dina blogginlägg?
Det tråkiga svaret är att det beror på… Du får avgöra själv. Det är du som sätter din budget i de olika annonsplattformarna. Du kan sätta en totalbudget och du kan sätta en budget per dag.
Du bestämmer även själv vad du vill ge per klick. Ju högre summa desto snabbare får du dina klick.
Ett bättre sätt är att ställa frågan, Är det värt pengarna?
Svaret på den frågan får du när du utvärderar kampanjen.
Så gör du efter avslutad kampanj – det roliga detektivarbetet
När tiden eller pengarna (vilket som nu kommer först) är slut och din annons inte längre är synlig i flödena, kommer det viktiga och roliga detektivarbetet med att avgöra om det varit en lyckad satsning eller inte.
Du kan dock behöva vänta ytterligare några veckor med din analys för att fånga in ”eftersläntrare” – såna som tar lite längre tid på sig att göra det du vill att de ska göra – tack vare cookies vet du att någon som köper en vecka senare hittade till er tack vare er kampanj.
Vad har din målgrupp gjort på Facebook?
I de allra flesta kanaler där du kan betala för att sprida dina blogginlägg kan du se hur många gånger annonsen visats. Tänk då på att bara för att en annons visats betyder inte att någon sett den, eller hur? Det är en väsentlig skillnad. Det du ska hålla koll på är hur många som klickat för att läsa inlägget.
Bara att ha haft en annons som visats kan dock ha ett visst värde – då pratar vi varumärkesigenkänning.
Du kan också notera hur många gilla/dela/kommentarer etc du fått. Men dessa aspekter smäller inte lika högt som klick. Det är så lätt att gilla saker till höger och vänster. Att dela är ett snäpp bättre och kommentarer kan du inte räkna med att få särskilt ofta.
Så rangordningen av saker som din målgrupp kan göra ser ut så här (i viktighetsordning):
- Klickat
- Delat
- Gillat
Kommentarer kan vara av positiv eller negativ natur, men de visar i alla fall på ett engagemang, Man kommenterar knappast ett inlägg som känns blaha-blaha.
Vad har din målgrupp gjort på hemsidan?
För att se vad de som besökt din hemsida och förhoppningsvis läst hela blogginlägget pysslat med tar vi Google Analytics till hjälp.
Det är lätt att fastna i Google Analytics och spendera mycket tid, på tok för mycket tid att titta på alla olika värden för att sedan konstatera att man inte blivit mycket klokare. Det är helt enkelt alldeles för roligt (ja jag erkänner; Been There Done That).
Det snabbaste sättet att komma fram till om det varit en lyckad satsning eller inte är att bygga en anpassad rapport i Google Analytics, som bara ger dig den information du behöver för att komma fram till avgörandet. Då blir du inte distraherad av alla ovidkommande värden. Sedan är det en enkel sak att börja jämföra kampanjer med varandra. Hur många besökare, hur många sidor de såg och hur många utförde mål (se nedan)
Två proffstips för Google Analytics
Vill du gå från glad amatör till seriös aktör i Google Analytics? Då är det två saker du bör använda dig av (utöver anpassad rapport).
Det första är att du ska ställa in mål i Google Analytics. Vad vill du att besökare ska göra på din webbplats (efter att de läst blogginlägget)? Till exempel prenumerera på ditt nyhetsbrev eller boka din kurs.
Det andra är något som heter UTM-taggade länkar. Dessa använder du i dina sponsrade inlägg och egentligen överallt där du länkar till din egen hemsida för att i Google Analytics enkelt och på ett mer detaljerat sätt följa de som klickat på länken.
Kombinationen av mål i Google Analytics och UTM-taggade länkar gör att du kan få en ordentlig uppföljning på dina kampanjer. Så fort något av dina mål uppfylls kan du se om det uppfylldes av en person som klickat på din annons (i upp till 6 månader efter det ursprungliga besöket, så lång livstid har en UTM-tag).
Hur kommer du igång?
Om ni inte använt betald marknadsföring förut och du inte har en aning om hur du skall starta, gör så här.
- Bestäm ett inlägg som antingen fått mycket klick/läsningar hittils.
- Betala 2000 kronor för en veckas kampanjande
- Gör tre olika annonser för samma inlägg (ändra bara ett attribut, titel eller bild exempelvis)
- Efter två dagar, kolla vilken/vilka av de 3 som gått bäst.
- Om en (eller två) har gått sämre – fått färre klick per visning – stäng av dem, och kör vidare på de bästa.
- Utvärdera!
Jag vill med detta inlägg bland annat förmedla hur roligt och spännande det är att börja med spridning av blogginlägg genom att betala (ja, själva betalandet är kanske inte så kul).
Fundera igenom – vad skulle det innebära för dig om ett av dina bästa blogginlägg fick 500% fler läsare än du hittills fått?

Pontus Österlin
Marketing Coach på Befound
Väckte den här artikeln några tankar, frågor eller idéer hos dig? Hör gärna av dig! /Pontus
Ring: 0705-56 66 64